Popis
Keřovitý, bohatě rozvětvený polokeř s čárkovitými až eliptickými, řídce chloupkatými lístky, které mají šedozelenou barvu a jsou velmi aromatické. Na přelomu jara a léta rozkvétají světle růžové kvítky, které přitahují včely. Výborně se uplatní v kuchyni při přípravě pokrmů a čajů. Pěstování
V dobře propustných neutrálních až zásaditých půdách na slunci. Daří se mu v záhonech, na skalkách. Léčivé účinky
Tymián se hodně využívá jako koření v kuchyni, nebo se suší nať, která silně podporuje imunitní systém. Má účinky antibiotické a antiseptické, podporuje trávení a obnovuje střevní mikrofloru, snižuje plynatost, má močopudné účinky a tak léčí záněty močových cest. Pomáhá odstraňovat hlen a pročišťuje plicní tkáň, pomáhá při nachlazení a zánětech dýchacích cest. Obklady z tymiánu pomáhají léčit kožní onemocnění a poranění. Osvěžující tymiánová koupel povzbuzuje fyziologické funkce organismu.